Oma's soeppan
Column Vrouwenspreekuur Lijfblad
Oma’s soeppan
Als je in mijn winkel bent, zie je daar oude foto’s, van vrouwen. Het zijn de moeders in mijn bloedlijn. Aandacht voor deze vrouwen vind ik belangrijk om twee redenen. Ik vind het mooi dat we beseffen waar we vandaan komen en het past bij mijn specialisatie: de vrouwelijke cyclus.
Naast de oude foto’s van mij en mijn voormoeders, heb ik ook regelmatig iets ‘ouds’ in de etalage. Deze keer de soeppan van mijn oma Van den Berg. Mijn hele leven woonden we naast haar, tot ze verhuisde toen ze dement was geworden.
Oma was altijd aan het schoonmaken of koken. Veel van mijn herinneringen aan oma vonden plaats in de keuken. Ik herinner me een gehaktmolen in de bijkeuken, waar gehakt en worst werden gemaakt. De kelder met veel ingemaakte groente en fruit en pekelvlees.
Oma’s soeppan
Als je in mijn winkel bent, zie je daar oude foto’s, van vrouwen. Het zijn de moeders in mijn bloedlijn. Aandacht voor deze vrouwen vind ik belangrijk om twee redenen. Ik vind het mooi dat we beseffen waar we vandaan komen en het past bij mijn specialisatie: de vrouwelijke cyclus.
Voormoeders
De oude foto’s zijn van mij, als bruidsmeisje van een jaar of zeven, van mijn moeder, van haar moeder en van haar moeder, met haar 10 kinderen. Haar man was al gestorven… Rechts van mijn foto staat een foto van mijn vaders moeder.Naast de oude foto’s van mij en mijn voormoeders, heb ik ook regelmatig iets ‘ouds’ in de etalage. Deze keer de soeppan van mijn oma Van den Berg. Mijn hele leven woonden we naast haar, tot ze verhuisde toen ze dement was geworden.
Oma Grard
Oma heette Grard van Steekelenburg en ze was een hardwerkende vrouw die haar gezin in de hand had, maar ook kon genieten en pret hebben. En ze snurkte als een kudde varkens! Ik groeide op naast mijn vaders ouderlijk huis, in Naaldwijk. Daar woonde mijn vaders moeder, met zijn broers en zussen die nog thuis woonden. Het was een hele andere tijd (oma is in 1916 geboren), met grote gezinnen. Oma is 17 keer zwanger geweest! Een van haar kinderen stierf vlak na zijn geboorte en er stierven er drie aan vroeggeboorte. Veertien kinderen telde het gezin. Mijn vader is de oudste van de veertien en de jongste, een oom, is maar 8 jaar ouder dan ik. Het leuke is dat met mijn jongste oom en tante een vriendschapsband ontstond, omdat ik met hen mee mocht, leuke dingen doen.Oma was altijd aan het schoonmaken of koken. Veel van mijn herinneringen aan oma vonden plaats in de keuken. Ik herinner me een gehaktmolen in de bijkeuken, waar gehakt en worst werden gemaakt. De kelder met veel ingemaakte groente en fruit en pekelvlees.
Slaatjes
Het leukst vond ik het als er veel familie kwam en oma slaatjes maakte. Dagen van tevoren kookte ze aardappelen, die werden geprakt en daar ging rundvlees doorheen. Op de dag zelf werden ontelbaar veel bordjes uitgestald in de keuken en bijkeuken en werden de slaatjes afgemaakt: een blaadje kropsla, 2 bolletjes zelfgemaakte huzarensalade, wat erwtjes en worteltjes uit een pot er naast, augurkjes, zilveruitjes, een rolletje ham met een asperge erin en wat mayonaise over de bolletjes salade. Achteraf heb ik daar zo van genoten. Met lekker veel mensen genieten van oma’s zelfgemaakte slaatjes <3Oma’s soeppan
Ook kookte oma oma-soep. Zelfgetrokken bouillon met groente erin, vermicelli, soepballetjes en brokken draadjesvlees. Dat laatste hoefde van mij niet… Maar de geur en smaak herinner ik me nog goed, en het aan de lange tafel zitten in de voorkamer, gedekt met tafellakens en het mooie servies. Heerlijke herinneringen.
Zelf kook ik erg graag soep. Het is zo makkelijk en voedzaam en lekker warm. Ik kan elke dag wel soep eten, zalig!
Toen oma stierf zijn alle spullen verdeeld onder de kinderen en kleinkinderen. Ik ben blij en trots met oma’s soeppan en haar naaikistje. Maar vooral met de fijne herinneringen.
Liefs, Arianne
Wat een leuk inkijkje in jouw verleden en in jouw band met oma.
Dank voor het delen Arianne.
En ja, ik ben ook een soeptrien.