Ben ik gek geworden?

 

Column Lijfblad 2023 nr 6 

Ben ik gek geworden? 

Vraag jij je dat wel eens af? Zo in de tweede helft van je cyclus? Ik merk dat vrouwen zichzelf echt naar vinden en voelen die tijd, zo richting de menstruatie. “Ben ik echt zo onaardig, vals, gemeen? Waarom doe ik zo tegen mijn man/kind/moeder van wie ik echt veel hou?” “Ik ben niet altijd zo, maar soms lijk ik echt wel gek geworden, hysterisch!”

Hysterie?

Tja. Niet leuk, als je je zo voelt en jezelf deze vragen stelt. Je bent niet de enige. Misschien niet zo gek dat  hysterie vroeger een vrouwenziekte was. Je snapt nu misschien waar dat vandaan komt. Je herkent die hysterie misschien ook bij jezelf. 

Het woord hysterie is echt aan vrouwen gerelateerd, want een ander woord voor hystera is uterus of baarmoeder. Het woord hysterectomie ken je waarschijnlijk ook wel, het verwijderen van de baarmoeder. Maar had je de link gelegd van je baarmoeder naar hysterie? 

Vrouwelijke cyclus

Leg de link in elk geval maar naar je cyclus. Trouwens, vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken herkennen deze hysteriefase waarschijnlijk niet, omdat hun cyclus plat ligt. Zij zijn cyclusloos. Wat voor- en nadelen heeft. 

De vrouwelijke cyclus kent twee fasen. Een opbouwende, richting ovulatie en een afbrekende, richting menstruatie. Hysterie of hekserig gedrag doet zich voor in de tweede fase, de afbrekende. Het is wel handig om te weten waarom dat zo is, zodat je niet onbedoeld meer afbreekt dan je baarmoederslijmvlies. 

Eva en Lilith

In de opbouwende fase is Eva je stijl. Haar liefdevolle, verzorgende, zachte, geduldige, opbouwende energie doet zich voor in de periode van je menstruatie tot je ovulatie. In de afbrekende fase is Eva waarschijnlijk ver te zoeken. Dan is er een krachtigere energie aanwezig. Een met power en duidelijkheid. Een die kan vernietigen. Lilith heet ze. Ze geeft tegenwicht aan je Eva energie. Ze helpt je voor jezelf op te komen, waar je in de eerste fase misschien te lief bent geweest voor anderen en daarmee je eigen grenzen even niet hebt gesteld. 

Beangstigend krachtig

Als Lilith niet blij is, dan berg je maar. Lilith kan zich als boze heks laten zien. Ze doet het niet voor de lol, maar voor jou. Ga maar eens kijken hoe goed je voor jezelf bent geweest in je cyclus. Heb je voor jezelf gezorgd? Voor de koningin die jij bent? Lilith is soms beangstigend krachtig, maar gebruik haar, luister naar haar. Wat wil ze je zeggen? 

Voor jezelf zorgen

Dus goed nieuws, je bent niet gek geworden. Je mag beter voor jezelf zorgen. Liever voor jezelf zijn. Minder hooi op je vork nemen. Grenzen gebruiken. Zooi weggooien dat in de weg ligt om door te groeien. Kunstenaars vernietigen ook werk om nieuw werk te kunnen maken. Vernietiging geeft ruimte voor nieuw leven. Je  bent niet gek geworden, juist niet.   

Liefs, Arianne 

 

Column Lijfblad Vrouwenspreekuur Ben ik gek geworden?

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd