Winterperiode

We kennen dit seizoen allemaal. Wist je dat je de seizoenen ook in je cyclus kunt herkennen? Huh? Wat? Ja, in je cyclus kun je de seizoenen herkennen!


Winter

Kenmerkend voor de winter is stilte, kou, thuis bij de warme kachel, gezellige lichtjes, net iets meer echte aandacht voor elkaar. Welke cyclusfase herken jij hierin? Je menstruatiefase! Als je menstruatie begint, daalt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,2 °C; het koud hebben klopt dus echt. Heb jij tijdens je menstruatie ook behoefte aan knusse warmte, rust en stilte? Wil je ook liever niet dat iemand dan een beroep op je doet en draag je je zorgtaken graag aan iemand anders over?
De winterperiode is een prachtige term eigenlijk: je periode in de winterfase. ‘Ik ben in mijn winterperiode.’ Handig als je de woorden ‘menstruatie’ of ‘ongesteld’ niet wilt laten klinken.


Binnenwerk


In deze fase keer je in jezelf. Net als een boom in de winter doet. De stevige stam blijft, al het overbodige laat de boom los. Het is de tijd van ‘binnenwerk’. Emotioneel voel jij in deze fase waarschijnlijk veel meer dan in de andere fasen van je cyclus. Er gebeurt veel meer dan alleen het fysieke, het loslaten van de baarmoederslijm¬vlieslaag. Voel maar wat je voelt, stop het niet weg, laat het er zijn. Misschien kun je eronder kijken. Welke pijn zit er onder je tranen of boosheid? Wat je hier aankijkt, geeft in je volgende cyclus ruimte.


Intuïtie en inspiratie


De winterperiode, de menstruatiefase, werd vroeger gezien als de krachtigste tijd van de vrouw. Waarom? Omdat in deze tijd je intuïtie het sterkst is. Je bent volledig naar binnen gericht, waardoor ideeën, inge¬vingen, inspiratie ook goed binnen kunnen komen. In deze fase stroomt alles naar binnen, behalve je baarmoederslijmvlies en je diepste gevoelens.


Geprikkeld


Misschien herken je het aan je vermogen om prikkels te verwerken. Kun je in elke fase even goed met prikkels omgaan? In welke fase ben jij het snelst overprikkeld, irriteert het minste of geringste je? Dat is tijdens de menstruatiefase, omdat je dan zo open staat. Daarom doen stilte en rust je dan juist goed.


Zorg voor jezelf!


In de winterperiode is het van groot belang om goed voor jezelf te zorgen. Dan rekent je hele systeem op wat extra selfcare. Als je nu extra goed voor jezelf zorgt, ben je in de volgende fasen van je cyclus beter in staat goed voor anderen te zorgen.


Bloem


Zie jezelf als een bloem. Je armen zijn je bloemblaadjes. In de winterperiode is de bloem dicht. Als het lente wordt, gaan de blaadjes open, totdat de bloem in de zomer volledig straalt, dan is zij op haar mooist! Na de hoogzomer, oftewel de eisprong, gaan de blaadjes weer langzaam dicht, totdat ze helemaal dicht zijn en je armen om je heen zijn geslagen. Zo verloopt de menstruatiecyclus: van helemaal bij jezelf, naar open naar anderen, naar terug naar jezelf.


Eigen regie


Natuurlijk is het belangrijk om elke dag van je cyclus goed voor jezelf te zorgen. Voel, stem je af op je lichaam, luister, check-in. Het is jouw lichaam en jij hebt de regie over je leven. Zorg goed voor jezelf door te voelen en te regelen wat jij nodig hebt.

Als je hierover door wilt praten, ben je van harte welkom in mijn winkel in Hilvarenbeek. Woon je verder? Ik ben ook via Facetime of per telefoon bereikbaar!

Liefs, Arianne

Winterperiode Column voor Lijfblad Magazine

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd