Weerstand

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad

Weerstand is zo’n mooi iets eigenlijk, hoe lastig soms ook. Ik heb het over de weerstand die je kunt voelen. Dat gevoel dat naar boven komt als iemand iets zegt of doet, of wanneer er iets gebeurt waar je niet blij mee bent. Deze weerstand is een machtig mooi instrument. 

Weerstand voelen

Dat gevoel van weerstand is als een rode vlag, waarmee je lichaam zwaait: ‘Hallo, joehoe, dit wil ik niet!!’ ‘Ho! Stop! Dit klopt niet, dit gaat fout!!’ Je kent dat wel, toch? Wat doe jij dan? Wat doe je als dit gevoel de kop op steekt? Netjes, ‘zoals het hoort’, dat gevoel onderdrukken en meegaan in wat de ander wil of oplegt?


Weerstand is intuïtie


Vrouwen hebben vooral rond hun menstruatie een heel sterke intuïtie. Maar sowieso hebben vrouwen het vermogen om goed waar te nemen, om iets haarfijn aan te voelen. Mannen kunnen daar ook erg goed in zijn, maar het is een vrouwelijke eigenschap. En dan komt het erop aan, om naar dat aanvoelen te handelen. Dat is vaak wat lastiger voor veel vrouwen. Omdat we geleerd hebben, thuis, vroeger − en we kregen het ook in onze cultuur met de paplepel ingegeven − dat we volgzaam moeten zijn en eerst voor anderen moeten zorgen en dan pas voor onszelf. Anders zouden we egoïstisch zijn.


Keuzes maken


Tja. Die weerstand voel je niet voor niets. Het helpt je om keuzes te maken, om te leven. Je ziel of je innerlijke stem fluistert soms zachtjes in je oor, maar soms gaat keihard het stoplicht op rood! Dat gebeurt niet voor niets. Dan past het niet bij jou. En jij bent uniek. Er is niemand zoals jij, dus alle andere mensen kunnen een andere opvatting hebben. Maar voor jou klopt er iets niet als je weerstand voelt.


Persoonlijke waarden


Kijk daar eens naar. Kijk iets dieper, voel eens wat er onder zit. Want het zegt iets over jou en jouw normen en waarden, of over hoe jij kiest te leven. En dat is goed, dat is prima! Misschien kun je woorden geven aan wat je voelt. Waarbij je jezelf en je weerstand respec¬teert. Het geeft niet als het kleine stapjes zijn, kleine stapjes zijn goed.


Weerstand als alarmsysteem


Stop je weerstand niet weg. Dat is zonde, zonde van jou en van jouw mooie, unieke alarmsysteem. Je bent het waard om jezelf te uiten en om aan te geven wat je graag wilt en wat je niet wilt. Hoe een ander daarop reageert, zegt iets over de ander. Dat is niet jouw zaak.


Weerstand of weer-staand?


Hoe beter je naar je weerstand luistert, hoe beter jij je over jezelf zult voelen. Misschien betekent het wel weer-staand. Dat je weer voor jezelf gaat staan. Echt zelf op je eigen benen staand het leven door. Ik houd hiervan en ik ben benieuwd naar jouw weerstand, omdat ik je daarmee beter leer kennen.


Arianne

Column over Weerstand voor Lijfblad Magazine

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd