Van veel te veel naar stilte

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad 

Overweldigt alles om je heen jou ook wel eens? Dat er zoveel gebeurt dat je het amper kunt bijbenen? Of dat je het gevoel hebt dat je veel wilt of moet? Of dat er veel van je gevraagd wordt? Of dat alles te diep binnenkomt?


Misschien vraag je je dan af wat je niet goed hebt gedaan en of je dingen beter had kunnen organiseren. Misschien loop je weer te lang en te hard door, om het nog beter te doen en toch goed voor iedereen te zorgen.


Je voelt wel dat je rust en tijd voor jezelf nodig hebt, maar toch rek je je grenzen op. Nog even dit en dan neem ik (misschien) pauze. Nog even dat en dat en dat en daarna ben ik pas aan de beurt, eerder kan ik geen rust voelen.


Soms is een grens verleggen oke en prima. Bijvoorbeeld als je iets aan jezelf wilt veranderen of beter voor jezelf wilt zorgen. Soms is het verleggen van je grenzen echt niet goed. En eigenlijk voel je dat zelf aan. Ga maar na. Voel hoe je je voelt. Voel je je blij en opgewekt? Of ben je gestrest en is je lontje kort? Dat zijn allebei duidelijke signalen.


Je korte lontje kan ook door andere dingen getriggerd worden. Door waar je bent in je cyclus bijvoorbeeld. Dat kan het verduidelijken, omdat vlak voor en tijdens je menstruatie prikkels makkelijker en dieper binnenkomen. Maar ook regels of omstandigheden van buitenaf, die zonder dat jij erom vroeg in je leven opdoemen, kunnen je stevig lijken te pakken.


Wie zorgt er voor jou?

Jij. Jij bent de enige die voelt of je je goed voelt of gestrest. En stress is niet goed, stress is slecht voor je gezondheid, voor je fysieke en voor je mentale gezondheid. Vanaf nu ga je beter voor jezelf zorgen zodra je dit merkt. Daarmee wachten is zonde van je tijd en je leven. Pak het gelijk op.

 

Hoe dan?

Ga met je aandacht naar binnen. Voel waar het klemt, voel waar in je lichaam je stress zit. Adem daarnaartoe. Met liefde. Met jouw eigen energie. Alsof je een kind troost of streelt. Net zo lief stuur jij je adem naar die plekken waar het niet lekker voelt. Naar die plekken waar je jezelf hebt samen geknepen, om de situatie te ontvluchten.

Adem net zo lang tot jij jezelf helemaal hebt opgevuld met jouw energie. Net zolang tot je alle cellen gevuld hebt met jouw liefdevolle adem. Als je lichaam vol is, laat je je adem door je huid naar buiten stromen, zodat je ook je hele energieveld met jouw energie hebt gevuld. Vol met liefde.

Liefs, Arianne

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd