Puberteit

Column Vrouwen Spreekuur Lijfblad

Goh, dat is even geleden, mijn puberteit.

De puberteit kan voor meiden een lastige tijd zijn. Je verandert van een meisje in een jonge vrouw. Niet alleen voor jou, ook voor je omgeving, je ouders in het bijzonder, is dat soms heel verwarrend. Gelukkig is er nu een boek met tips om goed door deze periode heen te komen.

Vanbinnen nog kind

Wat een lastige rare tijd was het. Ik groeide in de lengte. Mijn ooms gingen me ‘lange’ noemen. Ik voelde me nog kind van binnen, terwijl mijn buitenkant veranderde. Soms kon of mocht ik met de volwassenen meedoen, bijvoorbeeld met de snacks of koekjes op een feestje, of op zondag bij opa. En soms telde ik mee als kind. Raar hoor. Er zat geen duidelijkheid in. Voor mijn ouders was het ook raar denk ik. Je kind, in mijn geval hun firstborn, verandert naar volwassenheid. Ze brengt vernieuwing. Waar mijn ouders, het was een andere tijd, niet zo heel erg op zaten te wachten.


Voorlichting geven

De begeleiding naar mijn vrouwzijn was ook lastig voor ze. Mijn vader zei er sowieso niks over, mijn moeder probeerde zenuwachtig het gesprek aan te gaan. Toen ik al op de middelbare school zat. En al lang van alles onder andere bij biologieles had gehoord en gezien. Uit ongemak heb ik haar afgepoeierd. “Dat weet ik allang mam. Wat denk je dat we op school krijgen?” Ahh… Ik zou het hard vinden, om zo’n reactie van een van mijn kinderen te krijgen. Sorry mam! Ik was aan het puberen en zocht mijn weg…Open houding

Voor mijn moeder was het vast ook niet makkelijk. Haar moeder stierf toen ik 2 jaar was. Ze kon het er met haar niet meer over hebben. Dat zou ze ook niet gedaan hebben als oma nog had geleefd denk ik. Omdat het toen niet bespreekbaar was.


Gelukkig is het nu opener, bespreekbaarder. Vrouwzijn is al minder beladen, minder minderwaardig. Jonge vrouwen zijn trots op hun vrouwzijn. Veel vrouwen proberen goed naar hun lijf te luisteren en goed voor zichzelf te zorgen. Veel moeders zijn open naar hun kinderen, over bijvoorbeeld hun bloedingen.

Boek over vrouw worden

En toch is voor veel ouders dat gesprek nog lastig. Daarom ben ik zo trots op het boek dat er nu is, voor meisjes en ouders. Om zelf of samen te lezen, om voor te lezen, om cadeau te geven, als voorbereiding op de overgang naar vrouwzijn.

 

Tweede druk

Onlangs hebben we de 2e druk van WAUW! IK WORD VROUW! in ontvangst genomen. De eerste druk, 1000 exemplaren, waren uitverkocht. In de 2e druk hebben we een aantal tekeningen vervangen. Nu staan er tekeningen in van verschillende meisjes, qua huidskleur en haarstructuur, zodat het boek voor meer meisjes herkenbaar is.

 

Wat als

Als mijn moeder dit boek had kunnen lezen, voordat ze met mij probeerde te praten, wat zou ze er aan gehad hebben?

Ik hoop dat ze dan de rust zou hebben gevonden, en genomen, om met mij te gaan zitten en samen het boek te lezen. Het had mij goed gedaan als ze met mij haar ervaringen had gedeeld. Hoe het bij haar was gegaan, toen zij in de puberteit kwam. Niet alleen qua bloed en haargroei, maar ook over de verandering van kind naar volwassene. Het zou onze band verdiept hebben. Ik had het bijzonder gevonden en mezelf belangrijk gevoeld, als ze haar binnenwereld met mij zou hebben gedeeld.

 

Dankjewel!

Dankjewel lieve mam, dankjewel lieve moeders, dankjewel oma’s en tantes, dankjewel aan iedereen die de moeite neemt om met meisjes en jongens in de puberteit in gesprek te gaan. Hoe ongemakkelijk ook, je intentie wordt gevoeld. Wordt nooit vergeten en lang gekoesterd.

Wat had jij nodig? Je bent altijd welkom in mijn Vrouwen Spreekuur, Hilvarenbeek of online. Ik ben er voor je.

Liefs, Arianne

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd