Opvliegend door de overgang

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad

De overgang. Eigenlijk moeten we de overgang het climacterium noemen, want vrouwen hebben meerdere overgangen in hun leven. Denk maar eens aan die grote overgang die we de puberteit noemen en wat dacht je van een zwangerschap? Die verandert je leven ook ingrijpend.


Opvliegerig


Het climacterium kan je nogal opvliegerig maken. Mij tenminste wel. De laatste maanden verras ik mezelf soms met hoe pittig ik uit de hoek kan komen… Prachtig vind ik het, dat we als vrouw in de leeftijd boven de 40, maar laten we zeggen rond de 50 jaar, zo’n grote veran¬dering doormaken.


Zorgbehoefte neemt af


Vaak zijn de kinderen, als die er zijn, groot genoeg om enigszins voor zichzelf te zorgen en neemt de zorgbe¬hoefte af. Zelf merk ik regelmatig dat ik sta te koken, voor mezelf. Dat mijn man en onze twee pubers mijn gluten¬vrije groentegerechten stukken minder op prijs stellen, betekent dat er vaak meerdere verschillende dingen op tafel (bij de tv) terechtkomen. En dat ze die regelmatig zelf moeten klaarmaken.


Tweede puberteit


Het climacterium is een soort puberteit voor ‘rijpe’ vrouwen. Bleh, wat een rare term. ‘Oudere vrouwen’ past ook niet, nou ja, vrouwen rond de 50 dan maar weer. Onze tweede puberteit duurt ook een aantal jaren, toch zeker acht jaar. Het begint heel geleidelijk, bijna ongemerkt, tot je moet bekennen dat je er middenin zit.

Vanwege de emotionele duidelijkheid die naar buiten komt: het loopt op je werk of privé niet meer en daar kun je echt niet meer omheen. Je moet het wel aangaan. Iets haalt het tevoorschijn en overhoop. Tot het klopt. Of je merkt het aan het gebrek aan voldoening in het leven, qua werk dat je doet en voor wie, qua relaties met je partner en vriendinnen. Daar blijkt ook ineens echt opschoning nodig tot je je omringd voelt door mensen waar je blij van wordt.


Jezelf op één


Dat is het climacterium: het vraagt van je om jezelf op één te zetten. Om geen concessies meer te doen, maar echt te doen waar jij blij van wordt en te zijn met mensen die jou ‘voeden’. De buitenlaagjes vallen van je af, je kern wordt zeer zichtbaar.


Zoek voldoening


Ga er ook lekker voor, het is jouw leven, wie weet, heb je er echt maar één! Waar word jij blij van? Wat geeft jou voldoening? Je zult merken dat je veel minder tot geen opvliegers meer hebt, als je ‘ja’ zegt tegen dat waar jij gelukkig van wordt. Je gaat stralen en shinen, je wordt mooi oud(er).


Opvliegers?


Die opvliegers? Zie ze maar eens als heel veel warmte voor jezelf, omdat jij die warmte en liefde meer dan waard bent. Of zie ze eens als rood stoplicht dat aangeeft dat je ‘ja’ eigenlijk een ‘nee’ is, of andersom.
Waar gaat jouw vuurtje voor branden?


Arianne

Opvliegend door de overgang Column voor Lijfblad Magazine

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd