Mijn vruchtbaarheid

Column Vrouwen Spreekuur Lijfblad

Pas na mijn eerste zwangerschap ben ik gaan nadenken over mijn
vruchtbaarheid en ben ik er echt bij stil gaan staan. Daarvoor was het er
wel, maar als onbelangrijk onderwerp. Nu kan ik me niet voorstellen dat
het voor iemand een onbelangrijk onderwerp kan zijn.

 

Niet bewust

Toen ik jong was, was vruchtbaarheid geen ding in mijn leven. Mijn menstruatie is begonnen in de tweede klas van de middelbare school. Mijn seksuele activiteiten maakten rond mijn achttiende dat ik moest nadenken over anticonceptie. En rond mijn twintigste ben ik aan de pil gegaan. Een paar verschillende heb ik gehad, onder andere de Dianepil in verband met stevige acne. Na een paar jaar ben ik met de pil gestopt, omdat het was alsof er een deken over me heen lag. Ik was mezelf niet meer. Toen pas werd ik me iets bewuster van mijn hormonen en de middelen die de maatschappij daaromheen normaal en gebruikelijk vond.

 

Visie op de pil


In dertig jaar is mijn visie op de pil behoorlijk veranderd. Wat, als mijn dochter van vijftien om de pil zou vragen? Ahhhh, neeee! Please, alsje- blieft, kies daar niet voor, kind. Denk er goed over na, verdiep je in de bijwerkingen en vooral
ook in de werking. Besef hoe mooi en geweldig fascinerend jouw vrouwenlijf werkt. Doe een Sensiplancursus om het nog beter te begrijpen en te bevatten, tot het muntje bij je valt en je ogen ervan gaan stralen. Van de pracht en het wonderlijke van hoe jouw. lichaam werkt en wat jouw vruchtbaarheid precies is.

 

Poll

Hoe is dat voor jou? Als deze editie van Lijfblad uitkomt, zet ik een poll op mijn Instagramverhaal. Leuk als je invult of vruchtbaarheid voor jou een belangrijk of onbelangrijk onderwerp is.

 

Winnen

Onder de lezers verloten we drie boeken van de tweede druk van Wauw! Ik word vrouw! Dit is een inspirerend en informatief boek over vruchtbaarheid. Je kunt het winnen als je de vragen over vruchtbaarheid beantwoordt. We verloten onder alle deelnemers, want juist als je de vragen niet correct beantwoordt, is het belangrijk om het boek te lezen en je kennis te verbeteren. Stuur je antwoorden naar contact@wauwikwordvrouw.nl.

 

Vragen


1. Vanaf wanneer is een meisje vruchtbaar? 1
a) vanaf haar eerste menstruatie
b) vanaf haar eerste eisprong


2. Vanaf wanneer is een jongen vruchtbaar? 2
a) vanaf zijn eerste zaadlozing
b) vanaf zijn eerste erectie


3. Wanneer is een vrouw vruchtbaar? 3
a) 12-18 uur per cyclus
b) zo’n week rond haar eisprong


4. Hoelang is een man vruchtbaar? 3
a) tot aan zijn dood
b) tot aan de penopauze


5. Wanneer zijn een vrouw en een man
samen vruchtbaar? 3
a) een week
b) elke dag

 

Maak het bespreekbaar

Laten we samen vruchtbaarheid een belangrijk en bespreekbaar onderwerp maken. Want een kinderwens is een belangrijk gevoelsonderwerp, net als ongewenste zwangerschap en abortus. Hoe beter iedereen bekend is met haar en zijn vruchtbaarheid, des te gelukkiger we worden met elkaar. Want intimiteit en seks zijn fijn om van te genieten en dan vooral zonder angst in ons achterhoofd.

Liefs, Arianne


Bronnen:
1 Wauw! Ik word vrouw!
2 Expeditie XY p37
3 Handboek Natuurlijk en Zeker

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd