Jouw intieme verzorging

Column VrouwenSpreekuur  nr 6-2022 

Jouw intieme verzorging

Hoe verzorg jij je intieme delen? Met hoeveel zorg verzorg jij het intiemste van jezelf? Daar waar je levenskracht en levenslust huist? Is het afgezet met prikkeldraad? Is het een dorre woestijn? Is het een sappige, levendige zone?

Intieme zone
Als ik naar mezelf kijk heeft mijn intieme verzorging een hele ontwikkeling doorgemaakt. Het begon met verwondering in mijn puberteit. Over wat er in mijn intieme zones gebeurde, toen ik van een meisje veranderde in een jonge vrouw. Gefascineerd volgde ik nauwlettend de veranderingen aan mijn lichaam. Ongeduldig over mijn borstgroei. Verbaasd over de haartjes die ineens tevoorschijn kwamen. Verrast wat er in mijn lijf gebeurde toen ik verliefd werd, toen ik mijn eerste zoen kreeg, toen ik de eerste keer op mijn huid werd aangeraakt door mijn vriendje.

Hele lichaam
Momenteel is mijn hele lijf mijn intieme zone. Steeds meer waardeer ik mezelf en mijn mooie lichaam. Als ik mijn huid aanraak, bij het douchen bijvoorbeeld, of bij het afdrogen na het douchen, doe ik dat zachter en liefdevoller dan ooit. Vroeger is mij dat niet geleerd of bewust gemaakt. Het was toen alsof ons vrouwelijk lijf niet echt van belang was. En zodra je een vriendje had, werd je lijf ook van hem. Raar eigenlijk.

Zuinig
Ik leer onze kinderen dat hun lijf van hen is. Dat zij er verantwoordelijk voor zijn. Dat zij het beste weten wat ze nodig hebben en fijn vinden. Dat ik superzuinig op hun lichaam ben en het daarom belangrijk vind dat ze zich goed voeden. Dat ze naar hun lijf kunnen luisteren voor beslissingen. Dat ze in hun toekomstige relaties mogen aangeven wat ze fijn vinden en willen en wat ze niet fijn vinden en niet willen. Het is belangrijk dat ze liefdevol zijn naar zichzelf en zo ook naar anderen. Je lijf is je vervoermiddel hier op aarde, en het is je enige vervoermiddel. Daar mag je zuinig en trots op zijn.

Mooimagneet
Zo ook op je intieme zones, zoals je borsten en tepels en je yoni of vulva. Ik vind het belangrijk om mooie woorden te gebruiken, woorden die een waarderende lading hebben.
De belangrijkste intieme verzorging is wat mij betreft dan ook hoe jij jezelf ziet en waardeert. Hoe meer je van jezelf houdt, des te meer moois straal je uit en trek je aan. Je wordt een mooimagneet.

Lief voor jezelf
Hoe gaat dat bij jou? Ken jij je intieme zones? Weet je hoe het voelt, om je borsten liefdevol aan te raken, je vulva te ontdekken? Verken jezelf voordat je een ander daar toelaat. Neem eigenaarschap. Het is van jou, jij bent het. Wees zacht, mild en lief voor jezelf. Voel wat jij fijn vindt en geef je wensen en grenzen aan in je intieme relaties. Verken, ontdek, speel. Jij bent het leven, geniet ervan. Dit prachtige voertuig is van jou en voor jou [hartje]

Liefs, Arianne

 Column VrouwenSpreekuur Jouw intieme zone

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd