Je gaat op vakantie, wat neem jij mee?

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad

Als je op vakantie gaat, neem je waarschijnlijk menstruatiespullen
mee. Maar welke kies jij: tampons, menstruatiecups, maandverband of
menstruatieondergoed?

Menstruatiecup

Na jaren gebruik van tampons ben ik zo’n 14 jaar geleden een menstruatiecup gaan gebruiken. He-le-maal top!! Wat een verschil. Niet 1, maar meerdere grote verschillen, voor mij persoonlijk.


1. Meer fysiek contact met mijn onderlijf

Het inbrengen en uithalen van een cup vraagt net wat meer aanraking dan het verwisselen van een tampon. Dat was even wennen. En dat vond ik een schokkende ontdekking. Want waarom voelde ik zoveel gene bij het aanraken van mijn eigen lijf? Waarom was ik zo weinig vertrouwd met dat deel? Hoe kan het dat vrouwen dat deel zo slecht kennen en wel hun man/vriend/intieme partner daar toelaten om te kijken en te doen?


2. Minder contact met mijn menstruatiebloed

Veel mensen denken (en zeggen) he gatver een cup, wat vies. Gek genoeg heb je met een cup veel minder contact met je bloed. Want je kunt hem tot 12 uur laten zitten. Dat betekent 2 keer per dag contact. Ipv minimaal 3x per dag een tampon verwisselen of bij elke toiletgang je maandverband zien en het de hele dag voelen stromen. Waar ik niks mis mee vind, maar het viel mij zo op.

 

3. Vrouwelijker

Ik voelde me glamorous bij het gebruik, vrouwelijker dan met een tampon
Dat was zo apart! Met ingang van mijn eerste cupdag ging ik weer rokjes en jurkjes dragen tijdens mijn menstruatie! In plaats van een joggingachtige broek en onopvallende trui.

 

4. Minder afval

Blij met minder afval: ik hoef minder vaak het wc afvalemmertje te legen en het scheelt veel voor het milieu
Een cup bespaart zoveel afval! Gemiddeld 1 tampon per 5 uur, gedurende zo’n 6 dagen, bespaart toch zo’n 25 tampons per menstruatie. Keer 12 is 300 tampons per jaar! Hoeveel zakjes in de afvalemmer zijn dat?? En het plastic zakje eromheen, of dikke laag toiletpapier, om te voorkomen dat de volgende persoon jouw gebruikte tampon ziet.

 

5. Superhandig

Superhandig voor weekendjes weg of vakantie: alleen mijn cup mee, klein en safe. Niet meer bang zijn of ik wel genoeg tampons bij me had. Hoe fijn is het om alleen een klein mooi zakje met je cup in je toilettas te stoppen, voor het geval dat je menstruatie zich onverwacht aandient? Niet keer op keer berekenen of je genoeg tampons of maandverband bij je hebt. In plaats daarvan snel, safe en klein: een superoplossing bij het inpakken.

 

6. Verkleden minder ongemakkelijk

Omkleden in bijzijn van anderen (sauna, zwembad, sportclub) voelt minder spannend.
Want er is geen touwtje dat tevoorschijn kan komen of maandverband dat showt. Wat op vakantie ook erg prettig was met mijn kleine kinderen erbij. Als ik menstrueerde had ik niet veel zin daar vragen over te beantwoorden namelijk. En met een cup was er voor de kinderen niks dat opviel, kon het gesprek over andere dingen gaan. En konden zij er niet onverwacht over beginnen in bijzijn van andere mensen, zoals kinderen zo heerlijk kunnen.

 

Cups, tampons of maandverband

Op nummer 1 op mijn mee-op-vakantie-lijstje staat mijn menstruatiecup! Het is trouwens wel een uitvinding die vrijheid brengt voor vrouwen en meisjes he? Tampons en menstruatiecups (wist je dat de cups al in 1920 zijn uitgevonden?) maken het voor vrouwen en meisjes mogelijk om te zwemmen en in bikini te lopen.
Nu ik in de overgang ben gebruik ik liever maandverband. Wasbaar en wegwerp, afhankelijk of ik thuis ben of de deur uit moet. Juist om meer in contact te zijn met mijn lijf en bloeding.

Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur en vakantie ervaringen! Deel je het met me? Of tag mij en lijfblad in je bericht of story

Liefs, Arianne

@drogisterijmevrouwooievaar
@lijfblad

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd