Intieme hygiëne

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad


Intieme hygiëne gaat over hoe je je vulva verzorgt. Welke keuzes maken
we daarin? Uiteraard adviseer ik om voor natuurlijk te kiezen. Vrouwen
zijn natuur. Houd chemische producten uit de buurt en ga ultra-liefdevol
om met de intieme zone. ❤


De intieme zone


Hoe bespreek je dit met een klant? De intieme zone noem je de vulva. Een mooi woord voor de uitwendige vrouwelijke delen. De vagina is een deel van de vulva, namelijk de middelste opening, waaruit het cervixslijm en baby’s komen. Ik streef ernaar om respectvolle, liefst erende woorden te gebruiken voor het vrouwelijke geslachtsorgaan. Het woord schaamlippen bijvoorbeeld, vervang ik door vulvalippen, een idee van Marjon van der Harst. Ze hebben niks met schaamte te maken. Ze zijn onderdeel van je lichaam en van je genot.


Wassen met water


Je intieme zone is onder invloed van je cyclus. Daarin zijn drie à vier fasen te herkennen: bloederige, vochtige en droge fasen. In welke fase je ook bent: was je niet met zomaar-een-zeep. Je lichaam is zelf in staat om je intieme zone zuiver te houden. Wassen met water voldoet meestal. Wil je toch iets meer, dan zijn er hele
fijne natuurlijke pH-neutrale zeepjes en wasgels.


Bloederig


In de menstruatiefase gebruik je zo natuurlijk mogelijke middelen. Freeflow is een beetje messy voor de meeste vrouwen onder ons, maar het is mogelijk om jezelf
te trainen alleen te vloeien wanneer jij wilt. Wasbaar maandverband, wasbare tampons, een menstruatiecup en wegwerpmateriaal zonder plastic, chloor, bleekmiddelen en andere chemische toevoegingen of resten hebben hopelijk ook jouw voorkeur.


Vochtig


Rondom je eisprong ben je vochtig en bemerk je slijm, cervixslijm. Ook nu geldt dat water waarschijnlijk voldoende is voor de reiniging. Vermijd inlegkruisjes
met plastics en bleekmiddelen, vanwege broeien. Ecologische of wasbare katoenen inlegkruisjes kunnen wel fijn zijn. Period underwear ook.


Droogte en jeuk


Jeuk kan bij de droge fase(n) in je cyclus horen. Na de eisprong heb je een droge fase, tot vlak voor je menstruatie. In de droge fase kun je bij een jeukend
of droog gevoel heel goed een biologische kokosolie gebruiken. Ja echt, kokosolie kun je in de keuken, de badkamer èn de slaapkamer gebruiken. Het moet wel van een goede biologische kwaliteit zijn, dan is het helemaal veilig in de intieme zone. Of je adviseert een goede kwaliteit natuurlijke vaginale crème.

Heb je jeuk, een branderig gevoel, brokkelige afscheiding, ruikt het raar of vies? Dan zijn er natuurlijke vaginale zetpillen.


Na het vrijen


Wassen met water is meestal voldoende. Heb je last na het vrijen? Dan kan een goed geadviseerde vaginale zetpil uitkomst bieden. Je partner zou zich ook ‘onder handen’ moeten nemen en zijn of haar bacteriële en pH-balans herstellen.


Ernstige aandoeningen


Onderschat niet hoeveel jeuk en pijn vrouwen in hun intieme zone kunnen hebben. Aandoeningen als lichen sclerose zijn zeer pijnlijk en kunnen beginnen met jeuk. Natuurlijk betreft dit geen zelfzorg meer, maar wees erop bedacht dat het heel ernstig kan zijn en dat verwijzing naar een arts nodig kan zijn.

Het is jouw persoonlijk(st)e zone, wees er lief voor.

Liefs, Arianne

 

Column Vrouwenspreekuur voor Lijfblad, over Intieme Hygiene

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd