Hevig Menstrueel Bloedverlies

Stel je voor dat je niet langer dan een uur de deur uit kunt, omdat je dan doorlekt. Of dat je helemaal de deur niet uit kunt, omdat het bloed langs je benen loopt. Weet je dat 1 op de 5 vrouwen van 35-55 jaar in jouw omgeving hier mee te maken hebben?

Dat er te weinig aandacht is voor hevig menstrueel bloedverlies en dat er te weinig over gesproken wordt, is duidelijk. Daar gaan we iets aan doen.

En niet alleen in november, in de maand van Hevig Menstrueel Bloedverlies, HMB. Maar elke maand en elke dag. In mijn vrouwendrogisterij ben je elke dag van harte welkom om over vrouwelijke gezondheid en de afwezigheid ervan te praten. In de winkel komen veel vrouwen met vragen en klachten rondom hun cyclus, waaronder veel bloedverlies. Ook wel menorragie genoemd, dat zwaar menstrueel bloedverlies betekent.

Wat is veel?

Hoeveel bloedverlies is eigenlijk normaal? Moet je van reclames uitgaan, met huppelende vrouwen? Nee hoor. Er is geen duidelijkheid over hoeveel bloedverlies normaal is. Er wordt geschreven over 30-60ml bloedverlies per menstruatie, maar ook tot 80ml. Maar wie meet het? Een tampon zou 6 tot 14ml kunnen opnemen. Een nachtmaandverband extra van Gentle Day kan ongeveer 190ml bloed opnemen.

Zelf heb ik heel lang mijn bloedverlies genoteerd op de ml nauwkeurig, omdat ik een menstruatiecup gebruik. Daarin staan ml streepjes, zodat je het precies kunt bijhouden. Natuurlijk met uitzondering van het bloed dat bij toiletbezoek en douchen ongemeten blijft. Helaas wiste ik per ongeluk de app waarin ik dat had bijgehouden… tja.

Van verschillende vrouwen weet ik dat ze zoveel bloedverlies hebben, dat ze amper een uur de deur uit kunnen. Dat belemmert je leven behoorlijk, en dat meerdere dagen per maand. Het is natuurlijk fijn als daar iets aan gedaan kan worden.

Dat is echt veel bloedverlies, als je niet langer dan een uur met je menstruatieproduct kunt. Als dat een hele dag of meerdere dagen duurt, kun je gerust spreken van hevig menstrueel bloedverlies. Je zou niet de enige zijn. Een op de vijf vrouwen tussen 35 en 55 jaar heeft hevig menstrueel bloedverlies.

Wat kun je doen?

Als je HMB bij jezelf vermoed, blijf er niet mee rondlopen zonder professionele hulp. Maak een afspraak voor mijn VrouwenSpreekuur zodat je meer inzicht krijgt in je eigen cyclus en jouw bloedverlies. Tevens krijg je inzicht in welke supplementen jou kunnen helpen. Je kunt ook direct naar je huisarts gaan of naar een gynaecoloog. Zij doen onderzoeken en eventuele ingrepen.

Waar kan het door ontstaan?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Er kan sprake zijn van vleesbomen of myomen, van poliepen in de baarmoeder, van adenomyose, maar ook kan het met je koperspiraal te maken hebben, met medicatie en met stollingsziekten. Dan kan het ook nog met je bloedlijn te maken hebben, met je voormoeders, en met het vrouwelijke collectief.

Wat kun je zelf alvast doen?

Praktisch gezien kun je een XL menstruatiecup gaan gebruiken en een Fearless menstruatieslip. Dit is een hele mooie, met een zeer veel opnemende laag en lekt niet door. Of gebruik de XL maandverbanden, wegwerp of wasbaar. Daar wordt door onze klanten ook veel gebruik van gemaakt, ze zijn heel fijn van model, zacht en nemen veel op.  

Communicatief gezien kun je er iets meer over gaan praten. Hoe meer er over menorragie of HMB bekend wordt, des te beter. Want dit is niets om je voor te schamen. Het is lastig voor jou. En al helemaal als je omgeving het niet weet of begrijpt. Hoe beter je omgeving begrijpt hoe dit voor jou is, des te prettiger kan het worden.

Fysiek gezien is het beter om niet te roken en geen overgewicht te hebben. Voor dat laatste adviseer ik afvallen onder begeleiding. Dat is effectief, veilig en prettig. Hou ook bij hoeveel bloed je verliest als je een cup gebruikt. Of noteer het aantal volle maandverbanden of tampons of het aantal keren dat je per dag moet verwisselen. Hier kun je een cycluskaart downloaden.

In het VrouwenSpreekuur kunnen we jouw situatie bespreken, een praktische aanpak maken en je zo nodig naar fijne professionals doorverwijzen.

Heb je vragen? Neem svp contact op.

Links:

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd