Gewicht en Vrouw-zijn

Column Vrouwen Spreekuur Lijfblad

Is het niet voor iedere vrouw een ding? Haar gewicht. Dat wat ze in de spiegel ziet. 

Hoe is dat voor jou? Hou je van je lichaam of zie je dingen die je niet leuk vindt? Hoe is de relatie met jouw lijf en je gewicht? Heb je er last van tijdens je cyclus? Veranderde je gewicht tijdens de overgang? 

 

Cyclus & Overgang

Als vrouw heb je in je vruchtbare tijd te maken met een eb en vloed beweging in je lichaamsvocht. Onuitstaanbaar dat je je dan zo opgezet kunt voelen. In de overgang kan het gebeuren dat je je omdraait en er ineens 5 kg aan je taille is toegevoegd!? Hoe dan!? En hoe krijg je het er weer af? Want spiegelbeeld, kleding die niet meer past, ontevreden over jezelf voelen, wie herkent het niet? 

 

Gewicht 

Veel vrouwen worstelen met hun gewicht. Vinden zichzelf te zwaar, te dik, te rond, niet rond genoeg, te zien te weinig hier en te veel daar. Willen voor de zomer begint afvallen zodat ze in bikini gezien kunnen worden. Dragen geen korte rokjes of mouwen omdat de benen of armen te dun of te anders zijn. Hoe komt het toch dat we aankomen of juist niet? Zijn het de hormonen? Is ons gewicht zoals het is echt door wat we eten? En drinken? Of is het pijn die we dragen? 

 

Gevecht

Wat ik zo fascinerend vind, is transformatie. Echte, diepe verandering. Dat zijn ook de schermprogramma’s (Netflix, vroeger tv) die ik graag kijk. Ik heb er heel wat gekeken over mensen met overgewicht. Prachtig om te zien hoe mensen de strijd met hun slechte leefgewoontes aangaan. Ergens in het proces van sporten en anders gaan eten zie je de transformatie gebeuren. In plaats van tegen zichzelf gaan ze voor zichzelf vechten. Ze gaan zichzelf waarderen.

Ooit zijn ze gaan geloven dat ze liefde niet waard zijn, door mensen in hun omgeving. Ouders die vreselijke dingen zeiden of deden. Maar ook leeftijdsgenoten, die zogenaamd grapjes maken. 

En ineens is er een moment waarop ze besluiten dat ze wel de moeite waard zijn. Dat ze wel mooi zijn, van binnen en van buiten. Dat er wel mensen van ze houden. En gaan ze van zichzelf houden. Prachtig! 

''We zijn veranderlijke wezens. Prachtige, bijzondere, veranderlijke wezens.''

 

Gewichtig Vrouwzijn

Draag je lichaam met eer. Hoe je er ook uitziet en wat een ander er ook van vindt. Hou van je lijf. Aanbid je lichaam. Het is prachtig, het is wonderbaarlijk, het kan nieuw leven voortbrengen, het kan kinderen in leven houden, het kan vrijen, het kan knuffelen, het kan troosten, het kan bewegen, rennen, dansen, en het is het zo waard om van te houden en te eren!

We werden lang op ons uiterlijk afgerekend. Laten we daar samen mee ophouden en in elke vrouw pracht zien. Want van binnen doet ze zo hard haar best om overeind te blijven, om haar bordjes in de lucht te houden. Van binnen probeert ze echt om van zichzelf te houden. Probeert ze die stemmen en situaties van vroeger de baas te worden en weer in zichzelf te geloven. In haar unieke zelf. 

 

Glimlach 

En elke glimlach die je ontvangt helpt. Om je te herinneren dat je naar jezelf mag glimlachen. Omdat je gezien wordt. Door jezelf. Door een wildvreemde. Door een vriendin of collega die een onverwacht compliment maakt 

Je gewicht maakt geen zak uit. Hoe jij jezelf waardeert wel. Dat straalt uit naar buiten. Je zachtheid naar jezelf.

 

Met veel ervaring en liefde, 

Arianne 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd