Baby en mama

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad

Het is toch eigenlijk verwonderlijk dat bijna alle liedjes gaan over de liefde tussen partners. Want er is een nog veel meer omvattende liefde: die tussen moeder en kind. Of je het wilt of niet.


Moeder-kindrelatie


Je hele leven door heeft het impact op je: hoe je moeder zich voelde en wat ze wel en niet deed in haar zwangerschap en in jouw baby- en kindertijd. Het is de basis van jouw gedrag. Het bepaalt je keuzes, zonder dat je het merkt. Je blijft wel of niet haar goedkeuring en bevestiging zoeken. Misschien groei je van haar af in de loop van je leven, misschien ben en blijf je close.


Moeder worden


Als je zelf moeder wordt, komt ze in je gedachten. Wat deed zij, hoe was het voor haar, ga ik het net als zij doen, of juist heel anders, veel beter? Moeder worden is onze biologie, daar zijn we voor geboren. We hebben het in ons. De hormonen werken mee, we worden vanzelf moeder. Meestal dan, soms loopt het anders. Zoek dan alsjeblieft een fijne deskundige, iemand bij wie je je veilig voelt en die jou de moederliefde en warmte brengt die je misschien mist. Vrouwen leren van vrouwen hoe ze vrouw en moeder kunnen zijn.


Moederliefde


Je eigen moeder heeft dat misschien niet geuit en getoond, zoals jij dat nodig had. Dit kan ontzettend verdrietig zijn, maar er zijn andere vrouwen met zoveel moederliefde, ook genoeg voor jou. Haal het maar bij andere vrouwen, laat je voeden, tot jij je ontzettend de moeite waard voelt, gewenst en waardevol.


Zwanger


Met aandacht zwanger zijn – en liefst met veel liefde conceptie mogelijk maken – en bewust bevallen door je in jezelf te keren en je lichaam jou de weg te laten wijzen, helpt de basis te vormen van je moederschap en van het zelfvertrouwen en de ‘zelfliefde’ van je baby.
Jij bent zo de moeite waard, zo leuk en waardevol! Dat was je als baby al en dat ben je nog steeds. Luister naar je innerlijke stem, volg je gevoel en instinct en deel je liefde.

Nog een paar prachtige tips:

  • Pak je baby liefdevol vast direct na de geboorte, eventueel samen met je partner. Hoe mooi is dat? Dat je papa of je mama jou als eerste heeft aangeraakt en verwelkomt? 
  • Laat de navelstreng uitkloppen en als dat echt niet kan of mag, knip je hem zelf door. Het doet iets met je, om zelf je kind bewust los te laten. 
  • Leg na de geboorte je baby bloot op jouw blote buik, zodat hij zelf je tepel opzoekt. 
  • Als je je baby in de wieg of op het aankleed¬kussen wilt leggen, houd dan het hoofdje tegen je schouder aan en laat dit pas los als het lijfje bij schouders en bekken steun voelt. Dat voelt veiliger dan met uitgestoken armen weggelegd worden – je baby wordt dan vaak ook direct wakker. 
  • Zorg voor veel huid-op-huidcontact, omdat dit geruststellend en verbindend is. 


Arianne

Baby en mama Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad Magazine

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd