De vrouwen achter het boek



Marjon van der Harst is al ruim 30 jaar met vruchtbaarheidsbewustzijn bezig. Via NFP en in de huisartsenpraktijk waar ze werkt. Toen haar dochters niet echt met haar over vruchtbaarheid en de vrouwelijke cyclus wilden praten, zag ze in hoe belangrijk het is voor meisjes dat iemand anders deze informatie aanbiedt. En dat bleek uit de praktijk. Marjon bedacht en geeft cycluscirkelbijeenkomsten aan meisjes. De meisjes komen allemaal wat onzeker binnen en gaan na afloop heel enthousiast naar huis, blij met de leuke en goed te begrijpen uitleg. Voor de cycluscirkelmeisjes ontwikkelde Marjon het vrouwendiagram, een simpele manier om een ingewikkelde materie aan meisjes van 11 jaar uit te leggen. Ze maakte er een beeldverhaal van en vroeg Karin Borgman om daar tekeningen van te maken.

 

 

Karin Borgman vond het erg leuk om tekeningen bij het verhaal van Marjon te maken. Als docent creatieve vakken op een Middelbare school in Mijdrecht heeft ze veel affiniteit met de leefwereld van pubers. Naast docent tekenen is ze werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar en illustrator. In 2012 haalde ze haar master kunsteducatie aan de AHK te Amsterdam. Als lid van De Kunstploeg maakt ze community –art projecten waarbij verschillende bevolkingsgroepen en leeftijden bij elkaar gebracht worden door kunst. Verder is zij actief met diverse kunsteducatie projecten in het basis- en voortgezet onderwijs en ontwikkelt ze zich in kunsteducatie voor ouderen.

 

 

Arianne van den Berg vindt de vrouwelijke cyclus het leukste onderwerp dat er is en ze praat er graag over. Met vrouwen, meisjes, jongens en mannen (die weten er veel meer over dan je denkt!). Bij het beeldverhaal van Marjon schreef Arianne teksten vanuit haar eigen professie en passie. Arianne verdiept zich al ruim 10 jaar in de vrouwelijke cyclus en informeerde vrouwen en mannen via haar coachingspraktijk en een natuurdrogisterij. Eind september 2018 opende ze haar eigen natuurdrogisterij, gespecialiseerd in de vrouwelijke cyclus: Drogisterij Mevrouw Ooievaar. Ze vindt dat je niet on-gesteld bent maar juist gezond als je menstrueert en dat je je cyclus kunt gebruiken om in je vrouwenkracht te komen. Ook vertelt ze dat er in je cyclus nog meer gebeurt dan alleen iets lichamelijks en dat het belangrijk is om duurzame menstruatieproducten te gebruiken. Daarvoor ontwikkelde ze in 2021 de Eco Menstruatie Box.

 

Masja Mols heeft het boek vormgegeven. Dat betekent dat ze van heel veel bladzijdes tekst en heel veel tekeningen een prachtig boek heeft gemaakt. De kleuren, vormen, stippellijntjes, hoe de voor- en achterkant van het boek eruitzien, dat is allemaal door Masja bedacht aan de hand van de tekeningen en tekst. Masja heeft al heel veel boeken vormgegeven. Op haar website zie je een aantal kinderboeken die Masja heeft vormgegeven.