Natuurlijke anticonceptie

Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad

Natuurlijke anticonceptie… Klinkt dat geitenwollensok-onveilig? Dat is het niet.
Steeds meer vrouwen zijn op zoek naar hormoonvrije anticonceptie.

Sensiplan ®

Een zwangerschap voorkomen doe je het best door geen seksueel contact te hebben: 100 procent veiligheid gegarandeerd 😊. Maar ja, het is ook fijn, lekker en leuk om te vrijen. Als je geen anticonceptiemiddel met hormonen wilt gebruiken, kun je ook kiezen voor een natuurlijke methode. Sensiplan . is de methode die mijn hart en hoofd heeft gestolen, omdat het mij bewuster maakt van mijn lijf, van mijn vrouwelijkheid. Als je deze methode leert, ben je daar namelijk heel bewust mee bezig, want met Sensiplan . leer je de signalen herkennen wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet.

Symptothermaal

Sensiplan . is een symptothermale methode. Het maakt gebruik van een symptoom van je lichaam en van je basale lichaamstemperatuur. Je kunt kiezen uit twee symptomen: het cervixslijm of de status van de baarmoedermond. Je basale lichaamstemperatuur is de temperatuur van je lichaam ’s morgens als je net wakker bent en nog in bed ligt.

Cervixslijm

Cervixslijm, of baarmoederhalsslijm, is het slijm dat je in je ondergoed ziet, op je toiletpapier tegenkomt of gewoon voelt. Cervixslijm heeft verschillende kwaliteiten en die kun je leren interpreteren.

Baarmoedermond

Naast cervixslijm observeren was het ontdekken van mijn baarmoedermond een openbaring. Heel bijzonder! Je baarmoedermond verandert door je cyclus heen. Deze kan hoog of laag zijn en hard of zacht. Dit is een tweede symptoom van je vruchtbaarheid.

Betrouwbaarheid

Sensiplan . is een wetenschappelijke methode, gebaseerd op duizenden cycluskaarten van duizenden vrouwen. De betrouwbaarheid van Sensiplan . is theoretisch net zo groot als die van de pil. In de praktijk betrouwbaarder zelfs!*

Cursus

Je moet dan wel de Sensiplancursus volgen. In de cursus leer je om zelfstandig je cycluskaart in te vullen, de parameters te meten en de regels toe te passen. Pas als je dat zelfstandig en met zelfvertrouwen kunt, is deze methode betrouwbaar.

Geen anticonceptiemethode

Op zich mag Sensiplan geen anticonceptiemethode genoemd worden. De methode zelf voorkomt namelijk geen zwangerschap. De methode leert je precies op welke dagen je vruchtbaarheid moet aannemen en op welke dagen je onvruchtbaarheid mag aannemen. Door zelf te kiezen wanneer je vrijt, bepaal je of je dat veilig of onveilig doet.

Kinderwens

Het is tegelijkertijd ook een methode voor als je een kinderwens hebt. Je ziet aan je cycluskaart of je een eisprong hebt gehad en wanneer. Je kaart laat je zien wanneer jouw vruchtbaarste periode is en wanneer je het meeste kans hebt op conceptie.

Mijn redenen

Zelf gebruik ik de methode als anticonceptie, omdat ik niet meer zwanger wil worden. Net zo belangrijk vind ik het verbeterde inzicht in en contact met mijn lijf. Deze methode heeft echt iets extra’s gebracht. Het maakt niet uit op welke leeftijd je de Sensiplan-methode aanleert. Hoe jonger, hoe langer je er plezier van hebt uiteraard. Maar ook voor de overgang is het handig. Zelf volgde ik de cursus op mijn 47e. Hierdoor kan ik heerlijk onbezorgd vrijen, omdat ik elke dag weet waar ik ben in mijn cyclus. Mijn enthousiasme was zo groot dat ik ook de consulentencursus heb gevolgd en nu zelf de cursussen geef, samen met veel andere consulenten door heel het land.

Bewust kiezen

Nog niet alle (huis)artsen, gynaecologen en verloskundigen brengen deze methode onder de aandacht. Toch pleit ik daarvoor, zodat elke vrouw en elk stel een eigen keus mag maken. Wat jouw reden ook is: anticonceptie, een kinderwens, bewust in contact met je lichaam willen zijn, niet tegen andere (hormonale) anticonceptie kunnen, nieuwsgierigheid of dit voor jou kan werken, kijk eens op de website of bel of app mij. Ik beantwoord graag jouw vragen!


Column Vrouwenspreekuur in Lijfblad

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd