Recensie JM Ouders

Soraya Vogelaar 4 okt 2018

Kinderboekenweek 2018 tip: het boek ‘Wauw! Ik word vrouw!’ over ongesteldheid

Tussen het 9e en 16e jaar wordt een meisje voor het eerst ongesteld. Tijdens de Kinderboekenweek 2018 is het boek ‘Wauw Ik Word Vrouw’ gelanceerd. Hiermee kunnen tienermeisjes meer leren over hoe een vrouwencyclus verloopt en de menstruatie.

Het vrouwenlichaam
‘Wauw! Ik word vrouw!’, geeft informatie en tekeningen over de ovulatie, menstruatie, vruchtbaarheid, puberteit, hormonen en de overgang. Het gehele spectrum wordt dus behandeld.

Het boek is vooral geschreven voor meisjes rond de 11 jaar, omdat zij vanaf die leeftijd veranderingen aan hun lichaam gaan merken. Maar ook ouders, papa’s, oudere kinderen, jongens, en jongens en meisjes die van geslacht willen veranderen, kunnen zo meer leren over hoe het vrouwenlichaam en de bijbehorende hormonen werken.

Marjon van der Harst en Arianne van den Berg schreven dit boek, omdat zij het belangrijk vinden dat vrouwen vanaf jonge leeftijd weten wat er precies vanaf de puberteit in hun lichaam gebeurt. Op scholen wordt vaak voorlichting gegeven over seksualiteit en anticonceptie. Met dit boek wordt de algemene vruchtbaarheid behandeld, zonder nog het seksuele aspect erbij te betrekken.

Ongesteld worden: erover praten
Twijfel je over hoe je het thema ongesteldheid en lichaamsveranderingen in de puberteit kan bespreken met je dochter? Dan kan dit boek wellicht een handige leidraad zijn. Het behandelt verschillende thema’s over de lichamelijke ontwikkeling van vrouwen en meisjes. waar vragen over kunnen zijn.

Bovendien is het belangrijk om die eerste ongesteldheid en andere veranderingen bij meisjes van tevoren met je dochter te bespreken. Het kan namelijk best overweldigend zijn als je dochter voor het eerst ongesteld wordt en er een hoop op haar afkomt waar ze nog geen weet van heeft. Bespreek daarnaast ook andere belangrijke aspecten zoals hygiëne en het gebruiken en weggooien van maandverband of tampons. Hoe opener jij er met je dochter over praat, hoe makkelijker zij er later zelf over kan beginnen. Bijvoorbeeld als ze last heeft van hormonale klachten of aan de anticonceptiepil wilt.

> MEER REACTIES LEZEN